Vem ansvarar för sopsortering?

Det finns många regler för hur sopor ska sorteras och inte, men de skiljer sig åt beroende på kommun och bostadsform. De regler som gäller för en bostadsrättsförening gäller inte nödvändigtvis för en villa och har du en egen verksamhet är det ofta specifika regler även för dig.

Exakt vad som gäller är alltså inte helt lätt att säga utan att veta mer om förutsättningarna, men vi hjälper dig mer än gärna! Kontakta någon av våra rådgivare för att få veta mer om ditt ansvar och hur du bäst löser dina sopsorteringsbehov.

Hur ska jag sortera mitt avfall?

En av de vanligaste frågorna inom sopsortering är hur man sorterar rätt. Vad ska ner bland plast, vad är skillnaden på wellpapp och pappersförpackningar och vad är egentligen matavfall och inte? Dessutom är det ofta svårt att veta vad som kan läggas bland övrigt avfall och vad som måste köras till en återvinningsstation.

Det finns många guider på nätet för hur du bäst avgör vilken typ av avfall det handlar om och hur du ska sortera det. Utmaningen är att olika kommuner har olika regler, vilket gör det svårt att svara exakt på frågan. Anledningen är att förutsättningarna är olika på olika platser. I vissa kommuner kan man exempelvis ta emot matrester i en grön, tunn och nedbrytbar plastpåse men man i andra kommuner bara tar emot matavfallet i bruna papperspåsar.

Vill du veta mer om grunderna för rätt sortering finns en bra övergripande guide att utgå ifrån på www.sopor.nu. Hittar du inte svar på din fråga eller fundering där bör du höra av dig till din förening, hyresvärd, sopsorteringsstation, kommun eller, om du är en verksamhet, direkt till oss för rådgivning.

Vad sorteras som matavfall och inte?

Från 2024 ska alla bostäder och verksamheter har möjligheten att sortera ut sitt matavfall. Det innebär i korthet att skilja på matavfall och övriga hushållssopor. Exakt vad som är matavfall kan dock skilja sig från kommun till kommun varför det är viktigt att du kontrollerar vad som gäller för just dig. I vissa kommuner är exempelvis äggskal matavfall medan i det i andra kan vara övrigt.

Har du en verksamhet och undrar vad som gäller för dig, kontakta oss gärna för en konsultation.

Företag och fastighetsägare:

Ändrade lagar 2024 – vad är det nya?

Det har varit mycket prat om att det kommer nya, hårdare lagar för sortering med start 2024. Det är en sanning med modifikation. Den stora förändringen som sker i år är äldre regler om insamling av matavfall nu ersätts med krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från såväl hushåll som verksamheter.

Exakt vad som gäller går att läsa hos Naturvårdsverket . Kom ihåg att förutsättningar, krav och lösningar kan skilja från kommun till kommun.

Har du specifika frågor och funderingar för vad som gäller för din bostasdrättsförening eller verksamhet kan någon av våra konsulter alltid hjälpa till att reda ut begreppen och ge handfasta råd och tips hur du bäst löser din sopsortering.