Sopor och sol – undvik doft i sop- och matkärl
Med sol och värme kommer också förruttnelse och dåligt lukt. I alla fall om man inte sköter sina soprum rätt. Som tur är finns det lösningar och tips för att slippa den dåliga doften.
- Rätt sak i rätt kärl. Mat ska numera alltid sorteras separat från förpackningar. Sorteras avfallet rätt är det mindre risk för dålig doft, i alla fall från förpackningskärlen.
- Fyll lagom med mat. Matavfallet ska slängas i egna kärl i speciella påsar. Om de påsarna fylls lagom istället för till kanten minskar det risken för såväl doft som skadedjur.
- Se över ditt miljörum. Står soporna i ett öppet eller slutet rum? Hur fungerar ventilation på platser? Det finns ofta mycket som kan förbättras i ett miljörum, inte bara för att minska risken för dofter, utan även för att öka funktionaliteten.
- Rengör sopkärlen. Ett smutsigt kärl gör ingen glad. Se till att dina sopkärl rengörs med jämna mellanrum. Gör du det själv är en blandning av vatten och ättika ett enkelt, miljövänlig och effektivt sätt att både göra rent och minimera doft. Blanda 50/50.
Vill du ha hjälp och råd på plats har vi konsulter som är experter på miljörum och allt som hör därtill. Vi kan självklart även erbjuda återkommande tvätt av sopkärl för dig som inte vill göra jobbet själv. Hör av dig!