×

Din webbläsare stöds inte.

Din webbläsare är utdaterad. Vi ber dig vänligen att använda Edge, Firefox eller Chrome.

Tack för din förståelse

LL vinner insamlingen av hushållsavfall
i Stockholms innerstad

Liselotte Lööf Miljö AB har vunnit uppdraget för insamling av hushållsavfall i tre områden i Stockholms innerstad – Södermalm, Vasastan och Östermalm – med start 1 april 2022. Uppdraget löper i upp till 8 år och är värt ca 1 miljard kronor. Beställare är Stockholm Vatten och Avfall.

LL lyckades få tre av sju områden och dessa är man väl bekant med efter att ha ansvarat för hushållsavfallet där i många år fram till entreprenörsbytet 2017.

– Det känns bra att vara tillbaka på spelplanen och städa upp lite i Stockholms sophämtning, säger företagets ägare Sonny Lööf, nyligen fyllda 80 år. – Liselotte Lööf fick renhållningsuppdraget på Östermalm redan 1997, så jag vågar nog påstå att vi har viss erfarenhet.

Uppdraget inkluderar insamling av hushållsavfall i kärl, säck och markbehållare samt utsorterat matavfall. Det ska också planeras för införandet av en ”HSMA-fraktion” med olikfärgade påsar för optisk sortering. En ny anläggning kommer att stå färdig i Högdalen inom ett par år och där ska material sorteras ut för ökad återvinning och biogasproduktion.

LL Bolagens koncernchef Lars Ola Claesson konstaterar att det krävs både duktig personal och en ökad digitalisering för att driva uppdraget effektivt med minimal miljöbelastning. Alla tömningar, vikter och eventuella problem måste registreras direkt på plats. 

– Nu håller vi på att handla upp ett 30-tal tunga fordon med flerfackslösningar för att få den flexibilitet som behövs, säger han. – Och vi jobbar stenhårt för att få in ett nytt våg- och registreringssystem, som är både driftsäkert och intelligent. Vi har en mycket bra dialog med beställaren och får gehör för teknikutveckling, så det ska bli spännande att driva detta vidare på ett modernt sätt.

Hållbarhetschef Karin Eberle tillägger: – De nya biogasfordonen har bästa miljöprestanda och eldrivna skåp så att man slipper tomgångskörning och buller vid komprimering, men vi kikar också på att ta in helt eldrivna sopbilar.

LL Bolagen driftar sedan tidigare ett flertal återvinningscentraler och återbruk i Stockholm, där det senaste tillskottet Skärholmens återbruk invigdes för bara ett par veckor sedan. LL tackar Stockholm Vatten och Avfall för förtroendet att åter driva även detta uppdrag i Stockholm och ser fram emot fortsatt samarbete.