×

Din webbläsare stöds inte.

Din webbläsare är utdaterad. Vi ber dig vänligen att använda Edge, Firefox eller Chrome.

Tack för din förståelse

Insamling av Stockholms julgranar

I år vinner Liselotte Lööf Miljö AB åter uppdraget att sköta insamlingen av stockholmarnas gamla julgranar. Redan på annandagen brukar de första granarna dyka upp och sedan fortsätter arbetet med insamlingen fram till mitten av februari 2019.

Våra miljöarbetare ronderar dagligen 70 fasta insamlingsplatser på gator och torg. Det finns även insamling vid vissa tider på ytterligare15 platser, där våra fordon står uppställda under två timmar. Om man har grovsoprum går det att lämna granen där också. Men en del trötta julfirare dumpar granen någon annanstans, och då får vi rycka ut och fixa spontanhögarna också.

Julgranarna befrias från eventuell plast och pynt och körs till återvinningscentralen Vantör Trädgård i Högdalen. Där flisas granarna och blir till biokol, ett jordförbättringsmedel som också renar dagvatten och sänker koldioxidnivån. Biokolanläggningen i Högdalen har fått mycket uppmärksamhet och kallas ”världens första urbana kolsänka”. Anläggningen beräknas kompensera för effekten av 700 bilars CO2-utsläpp.

Beställare av det ärofyllda uppdraget är Stockholm Vatten och Avfall. Här finns mer information om julgransinsamlingen och en aktuell karta med insamlingsplatserna.

Foto: Stockholm Vatten och Avfall AB