×

Din webbläsare stöds inte.

Din webbläsare är utdaterad. Vi ber dig vänligen att använda Edge, Firefox eller Chrome.

Tack för din förståelse

LL sköter Stockholms Återbruk

I Stockholm finns nu goda möjligheter att lämna användbara saker till återbruk och inte bara återvinning. Liselotte Lööf Miljö, som driftar tre av stadens återvinningscentraler, har fått uppdraget att sköta även återbruket.

Inne i Vanadisberget finns Roslagstulls Återbruk. Här kan man lämna elavfall, plast, papper och kartong, metall, farligt avfall och batterier. Men det är ingen vanlig återvinningscentral utan fokus ligger på återbruk av möbler, leksaker, kläder och annat. Det som kan användas plockas upp av ReFurn, Stadsmissionen och Myrorna och säljs eller skänks genom dem.

Återbruket kan få uppåt 700 besökare på en dag. De flesta kommer in i berget med bil, men allt fler väljer att köra dit grejer med de lådcyklar som finns att låna.

Det finns också ett så kallat pop-up återbruk, en ambulerande mini-ÅVC som samlar in grovavfall och saker till återanvändning. Pop-upen brukar stå på välbesökta platser som är tillgängliga även för gående och cyklister. Och LL:s personal vittnar om att många besökare faktiskt bara tittar in för en diskussion om hållbarhet.

Roslagstulls Återbruk har fasta öppettider mån-tors kl 16-21 och lör-sön kl 10-17. Pop-up Återbruket finns dagtid på olika ställen varje helg fram till slutet av oktober. Mer information finns på Stockholm Vatten och Avfalls hemsida.

LL Bolagen har vunnit upphandlingen för uppdraget på två år från juni 2018 med möjlighet till förlängning. Stockholm Vatten och Avfall är uppdragsgivare.